Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.


Ciasto drożdżowe piekę dość często, zwłaszcza w okresie wiosenno – letnim, jak są nasze pyszne sezonowe owoce. Bardzo lubię drożdżowe z truskawkami, malinami i borówkami, śliwkami, czy tak jak dzisiaj – z rabarbarem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki (ja używam tortowej)
  • 55 g masła
  • 600-700 g rabarbaru (lub innych owców)

KRUSZONKA:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szlanka cukru
  • 60 g mała

CIASTO WYKONANIE:
Drożdże rozkruszyć z letnim mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i mąki. Pomieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły.
Jajka wbić do innej miski i ubić na pianę z cukrem. W rondelku rozpuścić masło i wystudzić.


Do miski z jajkami przesiać mąkę, dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleić – dodać trochę więcej mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić.


KRUSZONKA WYKONANIE:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło (masło w temperaturze pokojowej). Składniki szybko zmieszać i włożyć do lodówki (ja przygotowuję kruszonkę w pierwszej kolejności, wtedy zdąży się odpowiednio wychłodzić).

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Uwaga! By łatwiej było nam rozprowadzić ciasto, można zamoczyć ręce w letniej wodzie. Ciasto nie będzie kleiło się do rąk i łatwiej je rozłożymy na blaszce.


Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę.
Przykryć ściereczką by trochę wyrosło.


Piec w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.


Najlepiej co jakiś czas sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy to znaczy, że nasze ciasto jest już gotowe.

Po wystygnięciu, według uznania, ciasto można polać lukrem.


LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżka letniej wody
  • sok z cytryny

Wszystkie składniki zmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać ciasto.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Myślę, że ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest doskonałym pomysłem do kawki na gorące dni.

SMACZNEGO!

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

37 thoughts on “Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

  1. Gdy tylko zobaczyłam to ciacho na Facebooku pomyślałam, że zjadłabym takie. Gdy teraz przeczytałam przepis pomyślałam, że je zrobię 🙂

  2. Dzięki za przepis! To ulubiony rodzaj ciasta w czasie lata, które lubię podawać gościom, chętnie wypróbuję twoją wersję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *