Ciasto drożdżowe piekę dość często, zwłaszcza w okresie wiosenno – letnim, jak są nasze pyszne sezonowe owoce. Bardzo lubię drożdżowe z truskawkami, malinami i borówkami, śliwkami, czy tak jak dzisiaj – z rabarbarem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki (ja używam tortowej)
- 55 g masła
- 600-700 g rabarbaru (lub innych owców)
KRUSZONKA:
- 1 szklanka mąki
- 1 szlanka cukru
- 60 g mała
CIASTO WYKONANIE:
Drożdże rozkruszyć z letnim mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i mąki. Pomieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły.
Jajka wbić do innej miski i ubić na pianę z cukrem. W rondelku rozpuścić masło i wystudzić.
Do miski z jajkami przesiać mąkę, dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleić – dodać trochę więcej mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić.
KRUSZONKA WYKONANIE:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło (masło w temperaturze pokojowej). Składniki szybko zmieszać i włożyć do lodówki (ja przygotowuję kruszonkę w pierwszej kolejności, wtedy zdąży się odpowiednio wychłodzić).
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uwaga! By łatwiej było nam rozprowadzić ciasto, można zamoczyć ręce w letniej wodzie. Ciasto nie będzie kleiło się do rąk i łatwiej je rozłożymy na blaszce.
Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę.
Przykryć ściereczką by trochę wyrosło.
Piec w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepiej co jakiś czas sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy to znaczy, że nasze ciasto jest już gotowe.
Po wystygnięciu, według uznania, ciasto można polać lukrem.
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżka letniej wody
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać ciasto.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Myślę, że ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest doskonałym pomysłem do kawki na gorące dni.
SMACZNEGO!


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Uwielbiam takie ciasta! Coś pysznego. Ja dziś robię ciasto z truskawkami 🙂
Pysznie wyglada musze zrobić jeszcze dziś.
Wygląda naprawdę smacznie! Niestety mam dwie lewe ręce do pieczenia.
Narobiłaś mi smaka na takie ciasto 🙂
Zapisuje sobie przepis 🙂
Moja mama kiedyś robiła coś podobnego ze śliwkami.
Jak ja uwielbiam takie ciasto drożdżowe z owocami! Moja babcia robi przepyszne! ale koniecznie musze skorzystać z Twojego przepisu!
Rabarbar samo zdrowie 👍
Ciasto z rsbarbarem po prostu uwielbiam. Czekam. Właśnie aż babcia zrobi. Moje już tak nie smakuje dobrze 😀
O rany, ale mi smaka narobilas, musze upiec😉 izis88
Gdy tylko zobaczyłam to ciacho na Facebooku pomyślałam, że zjadłabym takie. Gdy teraz przeczytałam przepis pomyślałam, że je zrobię 🙂
Uwielbiam takie ciasta. Mam w planie drożdżówkę z truskawkami.
W ten czwartek jadłam takie ciacho 😍
Doskonały pomysł. Uwielbiam ciasto drożdżowe i rabarbar oraz kruszonke, a tutaj wszystko w jednym. Idealnie. 🙂
Uwielbiam ciasto z rabarbarem , a w dzieciństwie zawsze wyjadalam z niego cala kruszonke w pierwszej kolejnosci.
Jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Dzięki za prze[is, ja robię ciut inaczej.
Oj jak pięknie wygląda! Idealne do dzisiejszej kawki <3
Rabarbar samo zdrowie 👍 to idealne ciasto dla naszych dzieci
Rabarbar do ciast jest mega. Uwielbiam! 🙂
Moje ulubione!!! ♥ Odkąd odkryłam wegańską wersję, nie potrafię się oprzeć rabarbarowemu ciastu. I jestem szczęśliwa, że mogę robić je bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego 🙂 Nie czuć różnicy.
Pozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com/2019/06/z-caego-serca.html
Uwielbiam rabarbar z chęcią wypróbuję ten przepis.
Nie pokazuj mi takich rzeczy! Kocham to ciasto, uwielbiam, chyba nigdy nie schudnę hahaha
Chętnie bym zjadła. Szkoda jednak że mój piekarnik nie jest zbyt dobry…
Muszę wypróbowac ten przepis, wygląda na prosty i smaczny 🙂
Ale mi narobiłaś ochoty na zrobienie jakiegoś szybkiego ciasta 😀 mmmmm!
Z pewnością skorzystam z przepisu, o ile uda mi się nabyć gdzieś rabarbar 🙂
Aż ślinka cieknie! Zrobiłaś mi smaka, tym bardziej ze dawno nie jadłam żadnego ciasta:)
Marzę o kawałku (lub dwóch ;)) tak pysznie wyglądającego ciasta 🙂
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, przyda się dla odmiany, u mnie też dziś rabarbar w słodkiej odsłonie. 🙂
Bo takim pysznościom nie można się oprzeć. 🙂
Wow ale mi narobilas smaka! Tez musze zrobic! 😀
Ale bym zjadła takie! 😀 Chętnie wykorzystam sobie przepis, dziękuję! 🙂
Moja mama kiedyś robiła takie ciasto, pamiętam zapach i smak, mniam!
Pysznie wygląda i napewno tak smakuje:) Musze kiedyś wypróbować ten przepis
To ciasto od zawsze kojarzy mi sie z letnimi dniami
Dzięki za przepis! To ulubiony rodzaj ciasta w czasie lata, które lubię podawać gościom, chętnie wypróbuję twoją wersję 🙂
oj szkoda że nie mam piekarnika bo wypróbowałabym ten recept